четвртак, 18. април 2024.

Најбржих 150 предшколаца на 28. „Dexyco Дечијем маратону”

„Dexyco Дечији маратон” 28. по реду одржаће се у суботу 20. априла са почетком у 10.30  часова. Већ по традицији, Дечији маратон одржаће се у Зоолошком врту, на сада већ чувеној стази око слонаре у дужини од 230 метара, саопштено је из Београдског маратона.

Значајна средства за помоћ у реализацији ове манифестације обезбедио је градски секеретаријат за спорт и омладину.

– Београд нема значајнији спортски догађај од Београдског маратона. Дечији маратон, који му претходи, је за нас подједнако битан као и маратонска трка. Желим да верујем да ће овогодишњи Дечји маратон бити најбоље организован до сада –  истако је градски секретар за спорт и омладину Никола Пенић.

Градска секретарка за образовање и дечију заштиту Александра Чамагић, изразила је наду да ће велики број родитеља и деце у суботу доћи у Бео-зоо врт да ужива у Дечијем маратону.

– Директор Београдског маратона има ту част и срећу да има најлепши јавни догађај у земљи. Током ових 28 година око пола милиона најмлађих Београђана је учествовало у овој манифестацији. Ове године биће их 15 хиљада из свих 17 градских општина. Сви се трудимо да деци од најмлађег узраста развијамо здраве животне навике, а уверена сам да ћемо се у суботу лепо забавати – поручила је Чамагић.

Директор Београдског маратона Дарко Хабуш изразио је велику захвалност Граду Београду и свим партнерима на великој помоћи и подршци у свим активностима и догађајима које организује Београдски маратон.

 – Како бисмо мотивисали сву децу, и овог пута на Дечијем маратону наградићемо „Супер пужа” односно најспоријег такмичара у финалу, а посебно смо поносни на чињеницу да ће и ове године три првопласирана малишана као и „супер пуж” бити промотери 37. Београдског маратона који се одржава 28. априла. Изузетно нам је ⁠важно улагање у децу, њихова едукација о значају очувања животне средине, инклузији и важности физичке активности и бављења спортом и то су вредности којима ћемо их учити и у будућности – рекао је Хабуш.

Преко 15 хиљада предшколаца из Београда је учествовало у предквалификацијама, најбржих 150 такмичиће се у 12 квалификационих трка, а победници квалификација учествоваће у финалу.  

Директор Београдског ЗОО врта Србољуб Алексић је истакао да је ово најлепша манифестација која има хуманитарни карактер и захвалио људима из Београдског маратона на сарадњи.

Другу годину узастопно, компанија „Dexyco” је насловни спонзор Дечијег маратона, а директорка маркетинга у овој компанији Ивана Плећић је истакла да је веома важно да се кроз учешће у оваквим манифестацијама код деце негују вредности као што су спорт, рекреација и игра на отвореном.

Партнер Дечијег маратона је и Фондација “Новак Ђоковић”, која се придружила овом пројекту како би се деца од раног узраста учила правим вредностима и здравом начину живота.

У сусрет 28. „Dexyco Дечијем маратону” одржана је занимљива панел дискусија са темом „Награђивање деце у спорту”. Домаћин панела била је Фондација „Новак Ђоковић” уз подршку Фондације „Хероји Београдског маратона” на којој су учествовали Дарко Хабуш, спортски психолог Андрија Герић и генерални секретар Савеза за спорт особа са инвалидитетом Београда Немања Радовић, наводи се у саопштењу.